Wat zijn subwoofers?

Belangrijk onderdeel van auto-audiosysteem, zorgen voor diepe en indrukwekkende lage tonen. Ze bestaan uit een speciale speakerunit, die wordt aangestuurd door een ingebouwde versterker. Deze versterker heeft regelaars voor crossover, fase en niveau. Hiermee kun je de woofer perfect afstemmen op je audio installatie.

Standaardspeakers gaan tot 80 Hz, maar woofers gaan dieper en kunnen tonen weergeven onder deze frequentie. Dit zorgt voor een indrukwekkende en meeslepende basweergave die je hele voertuig vult met krachtig geluid. Voeg een subwoofer toe aan je audio-installatie en maak van elke autorit een muzikale belevenis. Deze zal je zintuigen prikkelen en je onderdompelen in een wereld van geluid.

Bekijk al onze subwoofers

Soorten subwoofers

Actieve subwoofer:

"Actief" betekent dat deze woofers een ingebouwde versterker in de behuizing hebben. De versterker is specifiek afgestemd op de vermogens behoeften van de woofer. Er zijn drie verschillende soorten actieve woofers beschikbaar:

  • Underseat Subwoofer: Deze kleine woofer kan onder de passagiersstoel worden geplaatst. Hierdoor bespaar je ruimte zonder in te leveren op basprestaties. De installatie is vaak eenvoudig en de benodigde bekabeling is meestal inbegrepen.
  • Reservewiel Subwoofer: Deze is ontworpen om te passen in de ruimte van het reservewiel. Het zorgt voor meer bas dan de Underseat variant. Ook is het perfect voor wie ruimte wil besparen. Deze variant verliest geen geluidskwaliteit.
  • Actieve Subwooferkist: Deze grotere behuizing bevat een grotere versie, zoals een 8, 10 of 12 inch model. Door de grotere omvang produceert deze diepere tonen en een krachtigere bas. Deze kisten passen meestal alleen in de kofferbak. Ze hebben vaak een aparte kabelset nodig vanwege het sterke vermogen van de versterker.

Voor passieve subwoofers geldt dat ze een externe versterker nodig hebben, vandaar de term "passief". Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kisten, afhankelijk van de gewenste kwaliteit, vermogen en budget. Je kunt ook zelf de kwaliteit en het vermogen van de aangesloten versterker bepalen.

Bij het kiezen van een behuizing voor passieve woofers, zijn er verschillende opties beschikbaar:

  • Gesloten Subwoofer behuizing. Deze eenvoudige dozen bieden over het algemeen goede basisprestaties. Ze zijn niet erg kritisch voor ontwerp- en constructiefouten.
  • Gepoorte Subwoofer behuizing. Diepe bassen worden goed weergegeven. Het ontwerp moet zorgvuldig gebeuren. Fouten in ontwerp en constructie kunnen problemen veroorzaken.
  • Bandpass Subwoofer behuizing. Combineert de eigenschappen van zowel gesloten als gepoorte kisten, met complexe constructie en minder gebruikelijk in gebruik.

Elk soort behuizing heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen. Deze eigenschappen en voordelen helpen je bij het maken van de juiste keuze. Je kunt de keuze baseren op je wensen en luisterervaring.

Hoe sluit ik mijn subwoofers aan?

Het is belangrijk om de plus en min draden van de subwoofers correct aan te sluiten. Dit moet gebeuren op de speaker uitgangen van de versterker.

Single voice coil subwoofers hebben één positieve en één negatieve aansluiting. Ze worden ook wel Enkelspoels subwoofers genoemd. De impedantie is meestal 4 Ohm.

Dubbelspoels subwoofers, ook wel bekend als Dual Voice Coil (DVC), hebben twee plus en twee min aansluitingen. Deze kunnen op verschillende manieren worden aangesloten:

  • Serie:
    De plus en min van elke spoel worden met elkaar verbonden. Daarna worden ze aangesloten op de versterker. Elke spoel heeft een weerstand van 4 ohm. Wanneer de spoelen in serie worden aangesloten, wordt de totale impedantie 8 ohm.
  • Parallel: Alle plussen en minnen worden verbonden met de versterker. Plussen gaan naar de plus en minnen naar de min van de versterker. Bij een woofer met 2 x 4 ohm spoelen is de totale impedantie 2 ohm.

Subwoofers van Haxha trading

Ontdek onze hoogwaardige subwoofers voor auto's die jouw rijervaring naar een geheel nieuw niveau tillen. Een subwoofer is essentieel voor de lagere frequenties in de auto. Het maakt muziek luisteren in de auto nog leuker. Hierdoor kun je nog meer plezier krijgen in het autorijden zelf.

Daarom hebben wij een uitgebreide selectie samengesteld die krachtige en diepe bass leveren. Voor vrijwel iedere situatie hebben we wel een oplossing.

Subwoofers bekijken?

Na al die informatie, wil je vast wel eens kijken welke er nou in onze assortiment zitten. Wacht niet verder en kilk op de knop hieronder!

Bekijk onze diverse assortiment

1